June 7, 2021

Blade & Soul är en resa i en asiatisk fantasivärld

Blade & Soul är ett välslipat koreanskt MMORPG med inflytande av asiatisk mytologi och kampsport. Detta free-to-play spel lanserades i Korea redan 2012, med en västerländsk release så sent som 2016. Följden av detta blev en mer balanserad version för den västerländska publiken. Blade & Soul erbjuder även en prenumerationstjänst där du får ta del av lite extra förmåner i spelet.

Blade & Soul kommer inte direkt med något nytt när det kommer till spelupplevelser. Precis som i många andra spel i samma genre så ökar du i nivå genom quests och dungeons. Däremot så tar NCSoft tillvara på combat, här använder de ett revolutionerande action-combat-system. Att länka rätt attacker baserat på vad som händer på skärmen är engagerande.

Raser baserat på asiatisk mytologi

I Blade & Soul finns det hittills fyra olika raser, dock är vissa av klasserna låsta till specifika raser. Alla raser har en unik klass som ingen annan ras har tillgång till. Samtliga klasser och raser har olika attacker och kombinationer som gör att spelet känns flytande, dessutom är samtliga rörelser i spelet otroligt bra animerade.

The first breed presented is Gon, they are warriors with a short stubble similar to humans. Then follows the fox-like Lyn, which is based on the best Kirin who is said to bring good luck. Yun is a breed consisting of only women described as having close contact with nature. The last breed is Jin, which is very strong and enduring.

Klasser och spelstil i Blade & Soul

De olika klasserna som går att spela är Kung Fu Master, Force Master, Soul Fighter, Warden, Blade Dancer, Gunslinger och Warlock. Därefter följer de olika klasserna som är låsta till en specifik ras; Destroyer som är låst till Gon, Lyn erbjuder istället Summoner och avslutningsvis kan du endast spela Assassin som rasen Jin. Olika klasser erbjuder olika spelstilar.

För de som gillar att vara nära sina motståndare och slåss på nära håll så finns det gott om val, då klasser som Kung Fu Master och Blade Dancer är för närstrid. För den som föredrar att stå en bit bort och kasta magiska trollformler eller använda magiska kompanjoner för att slåss finns Summoner, Warlock eller Gunslinger tillgängliga.

Olika fraktioner och PvP

Storyn blir lite förändrad baserat på ens val, men det är inget märkvärdigt. Även om båda fraktionerna har ungefär samma mål i slutändan (att göra sig av med all ondska) så finns det alltid en konflikt att lösa. Crimson Legion är anarkistiska och vill att alla ska ha frihet, samtidigt som Cerulean Order vill uppnå världsfred genom total kontroll.

Of course, there is no right or wrong when it comes to selecting a faction, but this choice is only a deciding factor for Player vs Player, which is actually surprisingly engaging. The unique combat mechanism ensures that you always have to be prepared for a new angle, an opponent in the air or any other unexpected incoming attack.

PvE och Dungeons

När det kommer till Dungeons och PvE så kommer inte Blade & Soul direkt med nya koncept. I många fall så går du direkt från questing till solo-dungeons som i slutändan kan kännas något tråkigt och händelselöst. Det trots att processen att öka i nivå är snabb i jämförelse med andra MMORPG, du kan till exempel enkelt nå maxnivån inom en vecka.

Många actionspäckade äventyr väntar i Blade & Soul

Det är ett fartfyllt MMORPG mitt bland vackra landskap som kombineras med Asiens myter och legender. Det skapar en magisk fantasivärld som kan utforskas i många timmar. När NCSoft dessutom lägger in ett underhållande system för strider som känns belönande och tillfredsställande blir det enkelt att sjunka in i den spännande resan som du får ta del av i Blade & Soul.