June 7, 2021

Final Fantasy XIV: A RealmReborn

Den första versionen av Final Fantasy XIV släpptes år 2010. Det japanska spelbolaget Square Enix stod bakom publiceringen, men släppet följdes av överväldigande negativ kritik. Spelet var snyggt, men upplevelsen något helt annat, då spelare från hela världen påpekade att den dåliga uppbyggnaden i princip gjorde produkten ospelbar. Dåvarande VD för Square Enix, Yoichi Wada, var inte sen att adressera anmärkningarna och år 2013 släpptes Final Fantasy XIV: A Realm Reborn för att ersätta den tidigare versionen. Resultatet blev genast hyllat gällande allt ifrån grafik till musik och idag har spelet fler än 16 miljoner registrerade spelare.

Många fans upplever att spelbolaget, under utvecklingen av A Realm Reborn, ansträngde sig för att plocka upp uppskattade detaljer från tidigare spel i Final Fantasy-serien. Städer och miljöer påminner om dem i exempelvis Final Fantasy VIII och möjligheten finns åter att rida på varelserna chocobos, som är karakteristiska för flera Final Fantasy-spel. Även i musiken döljer sig rytmer och melodisnuttar från tidigare spel, vilket gör att världen i A Realm Reborn omges av skimrande nostalgi för den som hängt med i serien. För dig som ny spelare erbjuds ett bra rollspel online som sticker ut med sin höga klass.

Environment and geography in Eorzea: The Final Fantasy world fans love

Världen där spelet tar plats heter Eorzea. Även om vi nu, efter Final Fantasy XIV: Stormblood, vet mer om kontinenterna runt omkring, så är det i Eorzea som hela A Realm Reborn-äventyret utspelar sig. I norr tornar högresta berg upp sig mot himlen, medan de sydliga delarna täcks av skoningslösa ökenlandskap. Platsen har varit vagga för många civilisationer och lockar, med sina kraftfulla kristaller, både människor och monster. Trots att naturen på många sätt är övermäktig så präglas Eorzea av en, för spelvärlden, säregen skönhet och inger en mysigt välkomnande känsla som håller i sig under hela spelupplevelsen.

Startstäderna i Eorzea: Limsa Lominsa, Gridania och Ul’dah

I Final Fantasy XIV: A Realm Reborn kan du när du levlar låsa upp och växla mellan olika klasser. Första klassen du väljer placerar dig dock i en av tre möjliga städer. Ett alternativ är ö- och brostaden Limsa Lominsa, som ligger vid ön Vylbrands södra kust. Ekonomin drivs av skeppsbygge, smide och fiske. Nästa möjliga stad är Gridania som ligger på fastlandets östra del. Skogslandskap och floder karakteriserar Griania, som i Eorzea är välkänt för sitt skogsbruk, jordbruk, läder- och snickarverksamhet. Slutligen finns Ul’dah, en ökenstad med imponerande spelhallar och arenor. Samhällets toppskikt hittas här.

Characters in Final Fantasy XIV: A Realm Reborn

I Final Fantasy XIV kan du välja mellan åtta olika typer av karaktärer: Stadsetablerade Hyur, alvlika Elezen, listiga och tjuvaktiga Lalafell, muskulösa sjöfarare Roegadyn, resande jägare och samlare Miqo’te, demoniska Au Ra, djungelinvånarna Viera och Hrothgar som inspirerats av Ronso-karaktärerna i Final Fantasy X. Alla karaktärer har mänskliga egenskaper, men är speciella utifrån det folk som de tillhör. A Realm Reborn sticker ut bland andra rollspel online med ovanligt många möjligheter när du skapar din karaktär. Du kan med andra ord ställa in allt och lite till för att skräddarsy spelfiguren precis som du vill ha den.

Spelstory: Vad händer i Final Fantasy XIV: A Realm Reborn?

Storyn i Final Fantasy XIV: A Realm Reborn är klassisk för online rollspel. Sidouppdragen, som är nödvändiga för upplåsning av många funktioner, är ganska lika varandra emellanåt, men då den övergripande storyn (utan spoilers) handlar om världens undergång och essentiella, magiska kristaller så håller helheten engagemanget uppe. Tvisterna som för berättelsen framåt bygger delvis på det som utspelade sig under första versionen av Final Fantasy XIV, då händelserna i A Realm Reborn utspelar sig blott fem år senare. Oavsett om du har spelat första versionen eller inte så är det möjligt att uppleva den story som presenteras intressant.