June 7, 2021

TERA

TERA är en förkortning av The Exiled Realm of Arborea, ett typiskt MMORPG-spel skapat i Sydkorea som kom ut på marknaden 2011 – 2012. MMORPG står för Massive Multiplayer Online Role Playing Game och spelet har alla ingredienser för att leva upp till att vara ett sådant spel så som nivåer, uppdrag och Player vs Player (PvP).

Spelet kan spelas på PC eller spelkonsol. Spelar du det på en PC använder du musen att sikta med, spelar du på en spelkonsol har du en handkontroll att spela med. Spelet har 26 miljoner aktiva spelare på PC och två miljoner som spelar på konsol. Siffrorna är från åren 2017 respektive 2018.

Så här spelar du

Spelet är ett typiskt rollspel och du får välja en roll. Du har sju karaktärer att välja på och 13 spelbara klasser (2017), vilket gör att du kan utforma din karaktär på väldigt många sätt. De sju olika karaktärerna, som även kallas raser, har olika egenskaper som ger dem vissa fördelar gentemot de andra karaktärerna.

Du spelar mot andra spelare i realtid och du siktar på dina motståndare med ett sikte som har ett hårkors. Men du måste även försvara dig genom att ducka eller gömma dig för att du själv ska undvika att bli träffad. Du ska alltså smyga, gömma dig och sikta och tajma dina stridsinsatser.

Characters and classes

Då du ser karaktärernas namn och även klassernas så förstår du att de har olika egenskaper utan att du får dem uppräknade. Karaktärerna heter Aman, Baraka, Castanic, Elin, High Elf, Human och Popori. Kanske är namnen inte övertydliga men de ger en hint om att karaktärerna eller raserna som de även kallas, är olika.

Det blir betydligt tydligare då vi tittar på klassernas namn, Archer, Berserker, Lancer, Mystic, Priest, Slayer, Sorcerer, Brawler, Reaper, Ninja, Gunner och Warrior. Här skymtar du alltså en bärsärk, en präst, en skrytmåns, en ninja, en skytt och en krigare och några till. Alla har någon eller några av de egenskaper som är önskvärda i spelet.

The plot – the beginning of the game

Det hela började med att två jättar, Arun och Shara, båda otroligt stora och starka, möttes. Båda blev trötta och lade sig ner för att sova. Under tiden de sov började Exiled Realm of Arborea att utöka sin makt och forma sitt rike och idag utgör jättarnas kroppar de två kontinenterna som Exiled Realm of Arborea består av.

Under tiden de sov slog deras drömmar in och 12 gudalika varelser formades och blev de första innevånarna i TERA. Dessvärre gick det inte särskilt lång tid innan det utbröt ett krig dem emellan. Arun och Shara fortsatte att sova och nu dröjde det inte länge innan de första dödliga dök upp och krigade mot gudarna.

Spela gratis

Till en början kostade det varje månad att spela spelet som en prenumeration. I februari 2013 blev spelet plötsligt gratis att spela och spelet fick då ett extra namn TERA: Rising. Det utlovades att gratisspelet inte skulle vara någon urvattnad Prova på-version utan alla skulle få tillgång till den kompletta versionen av TERA: Rising.

De som hade betalt

Alltså nya spelare som började spela TERA: Rising fick den fulla versionen medan de som betalt tidigare blev garanterade elitstatus. De skulle få lite extra godsaker under spelets gång. I september 2014 fick spelet återigen ett nytt namn, TERA: Fate of Arun och en ny kontinent lades till, den fick namnet Northern Arun: Val Oriyn.