June 7, 2021

World of Warcraft

World of Warcraft är ett så kallat MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Playing Game) som kom ut 2004 (2005 i Europa). Spelet utspelar sig i den fiktiva världen Azeroth. Genom tillägg eller så kallade expansioner finns det idag även Outland, Draenor och Argus som världar i spelet. World of Warcraft har en tolv års åldersgräns då det innehåller våld och ibland grovt språk. Spelet växte fort efter sin lansering och nådde sin höjd mellan 2008–2010 med strax under 12 miljoner betalande spelare. Det var då det mest abonnerade MMORPG-spelet i hela världen.

I World of Warcraft tar du formen av en avatar. Denna avatar kan ha många olika klasser och tillhöra antingen Horde eller Alliance som är spelets två huvudraser. Dessa två faktioner är i konstant strid med varandra och många raser är unika för vardera faktionen. Du som spelare har stor frihet att utforma din karaktär med olika egenskaper, klasser (så som krigare eller präst etcetera) och olika former av utrustning. Utöver det så har du även möjlighet att utföra olika hantverk som matlagning, smideskonst eller fiskande för att nämna några.

Historia

World of Warcraft var inte något nytt eller revolutionerande när det kom. Det fanns sedan många år tidigare många MMORPG på marknaden. Men med en unik story baserad på tidigare strategispel med namnet Warcraft fanns det en stadig grund att bygga spelet på. När spelet släpptes såg många recensenter spelet som något nytt och fräscht. World of Warcraft växte fort och genom åren har spelet konstant uppdaterats med både stora och små uppdateringar. Förutom uppdateringar har det även släppts 7 expansioner som är stora spelförändrande uppdateringar ofta med nya världsdelar och högre nivåer att utforska.

Spela själv eller med andra

Då World of Warcraft är ett flerspelarspel är mycket av spelet gjort för att du ska samarbeta med andra. Att ta ner stora och svåra bossar görs ofta i grupp. Du kan socialisera i din egen klubb tillsammans med andra spelare. Men du kan även spela solo. Göra uppdrag, slåss mot andra spelare i PvP (Player vs Player) och utforska alla skrymslen som finns i spelet är bara några av alla de saker du kan göra solo. World of Warcraft är utformat så att du kan spela både själv och med vänner.

Spela på ditt sätt

I World of Warcraft finns det olika sätt att spela. Gillar du inte att slåss mot andra spelare finns det servrar där du inte kan döda andra spelare. Gillar du att rollspela din karaktär så finns det även servrar som fokuserar på den aspekten. Givetvis finns det även servrar där fokuset är på just PVP. Dessa tre kärnor kan även kombineras så att det finns servrar med till exempel PVP och rollspel i ett. Det finns inget linjärt uppdrag i spelet vilket innebär att du kan spela spelet helt och hållet hur du vill.

För nybörjare och veteraner

Detta spel som har funnits i snart femton år har haft många spelare som kommit och gått genom åren. Trots detta så är World of Warcraft än idag öppet för både nya och återvändande spelare. Med grundliga instruktioner på hur man spelar och vad som är nytt så är spelet byggt för att du ska kunna komma in som både nybörjare eller veteran. För de spelare som var med i början släpps World of Warcraft classic i augusti 2019 där spelet efterliknar hur det såg ut när det släpptes 2004.